Sümeg Város Önkormányzata

TOP-3.1.1-15-VE1-2016-00011

Közlekedésbiztonság fokozása – Sümeg körforgalmi csomópont kialakítása (Árpád u. – Kossuth L. u. – Petőfi S. u. – Flórián tér)

Szerződött támogatás összege: 199 999 599 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.02.28.

 

 

A megvalósításra kerülő projekt keretében körforgalom, valamint kerékpárút kerül kialakításra a sümegi járás központjában, Sümeg városában.

A beruházás helyszíne nagy forgalmat lebonyolító kereszteződés, melyet a kistérség településein élőkön, a helyi lakosságon, a településen áthaladókon kívül a helyi- és helyközi tömegközlekedési eszközök is használnak.

A beruházás helyszíne jelenleg rosszul belátható útkereszteződés, amely valamennyi közlekedési szereplő számára potenciális veszélyt jelent. A közlekedők csak közúti jelzőtáblák segítésével közlekednek, közúti jelzőlámpa nincs. Mivel a kereszteződés környékén több olyan intézmény, vállalat (bank, posta, általános iskola, főiskola, üzletház, piac) található, amelyet sokan látogatnak, így rendkívül forgalmas a kereszteződés. A közlekedési vállalat csatolt nyilatkozata szerint megállapítható, hogy naponta közel 100 db induló és közel 100 db érkező, valamint további 70 áthaladó járat használja a csomópontot. A reggeli- (7.30-8.00) és a délutáni órákban is (15.30-16.30) van egy-egy időszak, amikor a kereszteződés kiemelten nagy forgalmat bonyolít le, hiszen a csomópont körül oktatási intézmények, vállalkozások üzemelnek.

A kialakításra kerülő körforgalom a belvárosban található 4 utca találkozásánál jön létre (Árpád utca, Kossuth Lajos utca, Petőfi utca, Flórián tér), valamint a közlekedés biztonságának növelése érdekében a körforgalom mellett kerékpárút is kiépítésre kerül. A körforgalom kiépítésével jelentősen növekszik a forgalom biztonsága, mivel az egyirányú forgalom csökkenti a közlekedési konfliktusok számát.

A kialakított körpálya mellett egyirányú kerékpárút vezet körbe.

A tervezett kialakítás lehetőséget biztosít gyalogosok áthaladásra a kereszteződésen, hiszen mind a négy oldalon gyalogos átkelőhely is kialakításra kerül. A járdák áthelyezése is megtörténik a kivitelezés során, amely növeli a kereszteződés beláthatóságát mind a gyalogosan, mind a gépjárművel közlekedők számára, amely a balesetek számának csökkenését eredményezi.